Заливът „Света Парашкева” е една от многото забележителности в Приморско, която трябва да посетите. Тръгвайки от Бегликташ, преминавайки през Вълчановото кале, няма как да не се достигне и до другия природен феномен, а именно заливът „Света Парашкева”. Заливът не просто е разположен в близост до н. Коряки/ в превод гарвани/, който е най- южната точка на Бургаския залив, но и сам по себе си представлява най-дългият фиорд, разположен по родното ни Черноморие.

Заливът „Света Парашкева” и фактите:

Все още си личат останките от древната кръстопулна еднокоробна църква, построена от камък и хоросан през Х-XI в. Има предание, което гласи че църквата е създадена по времето на Цар Симеон Велики, който посещавайки местността с цел лов, се влюбва в залива и решава да създаде църква, покровителстваща моряци и рибари. Изследователите са направили находки и на гробища от Х до ХVII век. Историците смятат, че храмът е бил опожарен от турците през ХVII век . Вярва се, че точно тук и Вълчан Войвода е извършил покушението върху турския кораб. Но не само войводата свързва тези местности. Учени от Бургаския исторически музей твърдят, че името на църквата не е случайно и го свързват с тракийското светилище Бегликташ. Света Парашкева е покровителката на родилките, а в тракийската местност се намира „стъпката на Богинята – майка” или пещера, представляваща утроба.

Археологическите проучвания

Според екипа на Исторически музей Приморско:

Археологическите проучвания в залива „Света Параскева“ са дали възможност за пълното изясняване на архитектурния план и строителните периоди на средновековната църква. Тя е еднокорабна, с форма на стегнат кръст и кръстокуполно покритие. Откритите в нея археологически предмети, останки от две погребения датират функционирането ѝ в периода от X в. до XVII в., когато е била опожарена от турците. Около църквата са открити следи от други постройки и аязмо, което е доказателство за това, че църквата е част от средновековен манастир, чийто патрон вероятно е бил Света Параскева.

Според описание от 1981 г. църквата е била запазена до подкуполно ниво.

Днес от църквата „ Св. Петка – Парашкева” са се запазили само основите, но местните жители продължават да я посещават, редовно почистват региона, а свещеник чете молитви за здравето и благополучното завръщане на моряците.

Коментари

Top