Река Ропотамо е дълга около 50 км и е се образува от реките Росенска и Церовска, извиращи от Странджа планина. Горното й течение е сладководно, а с приближаването й към морето става соленоводно. Обвитите в пищна зеленина брегове се редуват с пясъчни дюни и интересни скални образувания. Тук в долното течение речните води се спокойни и дълбоки, на места образуват тучни ливади и мочурища, обрасли с тръстика, перуники и лиани. Малко преди устието на Ропотамо бреговете й оформят живописен лиман, заобиколен от лонгозни гори и множество увивни растения. В по-плитките участъци край брега и близо до речните езера растат нежни водни лилии, перуники и тръстика.

Останките и следите от голямото многовековно пристанище, което се е намирало при устието на река Ропотамо, сега се откриват по цялото протежение на мислената права от края на моста пред устието до края на скалите в морето. Те всъщност са най-вдадената част на нос Свети Димитър, и пазят морската акватория точно пред Ропотамо. В продължение на столетия тя е била, по думите на Ариан, „убежище за кораби”. Подводните археологически изследвания дават изключително ценни данни за хилядолетната история на това естествено пристанище. То е използвано интензивно от мореплавателите още от ранната бронзова епоха (около 3 000 години пр. Хр.) до XVIII – XIX век.

Разходката с лодка по реката до вливането й в морето е едно приятно преживяване за всеки, който обича контакта със съхранената природа. Подарете си незабравими моменти на едно от последните райски кътчета по Южното Черноморие.

Коментари

Top