СУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – ПРИМОРСКО СЕ ВКЛЮЧВА В ДЕНЯ ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година последната сряда на февруари се посвещава на Международния ден за борба с тормоза в училище, отбелязван също и като „Ден на розовата фланелка”, в който се носи розово като знак на съпричастие към посланието на инициативата.

Началото й е през 2007 г. като „Ден на розовата фланелка“ като протест срещу инцидент в училище в канадската провинция Нова Скотия, предизвикан от тормоз. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в училището група по-големи ученици са се подиграли и тормозили деветокласник затова, че дошъл на училище, облечен в розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама от учениците – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. решават да закупят и разпространят сред съучениците си 50  розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.

За първи път в България Деня за борба с тормоза в училище се отбелязва през 2012 г. с подкрепата на фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата за мониторинг и превенция на насилието в училище.

Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“- гр. Приморско за поредна година и с голямо сърце се включиха  в международната инициатива. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

В проекта взеха повсеместно участие учители, ученици и родители, като в основата на цялостната организация, замисъл, креативност, реализация и аранжировка  бе Катя Танева.

Това е поредната инициатива, която училището в Приморско подкрепя, а учители, родители, деца и ръководство осъществяват.

Най-малките ученици  изработиха розови тениски с надпис „Не на тормоза, но не за ден“, а по-големите ученици подготвиха различни видове инсталации и презентации.

Участниците в Арт работилница  към НЧ. „Самообразование“ – гр. Приморско с художествен ръководител  Мария Кръстева взеха дейно  участие в проекта, като изработиха  плакати и  инсталации „Обувка“ и „Дърво“.

Тормозът е най-често срещаната форма на насилие в днешните училища. За съжаление се среща и в детските градини. Той прави климатът в училище заплашителен, страшен за децата. Предизвиква самота, депресия, тревожност, хранителни разстройства… И наранява всички – жертвите, насилниците, свидетелите.

Всяко дете има правото да се чувства сигурно, уважавано и приемано в училище или в детската градина – да учи, да работи и да се наслаждава на училищните активности без страх от физическа или психическа заплаха.

Коментари

Top