Музикално – поетична вечер и представяне на двамата забележителни поети на Приморско.
Петко Ропотамски и Стоян Налбантов представиха свои произведения в музикално – поетична вечер, организирана от Община Приморско и читалище „Самообразование – 1919“, по повод „Денят на християнското семейство“. В нея участваха и жените от пенсионерски клуб „Морска звезда“.
Със скромните думи: „Роден съм в Кюприя (старото име на Приморско) и съм жител на Община Приморско“, поетът Петко Ропотамски, описа себе си пред публиката, дошла в залата на читалището на морския град, за да го уважи. Сред зрителите беше и зам. кметът на града, г-жа Захарина Неделчева, която с интерес проследи представянето на житейския и творческия път на автора на „От бряг на бряг“, Заливи – олтари“, Под сянката на гларусите“, „Живот на полуостров“, „Слънчеви ками“ и др.

Бяха изрецитирани и някои от любимите стихове на твореца:

Ропотамо

Тънка си и бодра като мисъл,
Някъде дошла от древността
С райска нежност Бог те е орисал
Ропотамо – късче от света.
Със морето тиха, екзотична
Се прегръщаш с профил наслънчев:
Тъмноока, тъвкава, стаена
Сред шпалир от сенчеста гора.
По красива си дори от Сена,
Много по огрива и добра!
И вглъбена като мъдра жрица,
Зашумяла тайнствена едва.
Ти си жива странджанска царица
Със корона лъвската глава!!!

Другият поет, който взе участие в музикално-поетичната вечер бе историкът и автор на стихосбирката „Агиологични послания от Южното Българско Черноморие“- Стоян Налбантов. Той е автор и на „Петият сезон“, „Понтийски послания от Приморско“, „Стихове за Приморско – съвременна българска поезия“, „Стихове от Приморско“ и др. След представянето си Налбантов отправи поздравления към Община Приморско за опитите й да създаде благоприятна среда за живот и развитие на младите и заяви, че: „В Приморско има много духовити хора, само трябва да бъдат забелязани“.
За доброто настроение на публиката със стари градски песни се погрижиха и талантливите възпитанички на Христо Йорданов – жените от пенсионерски клуб „Морска звезда“. Те бяха силно аплодирани, а на финала всички участници бяха наградени с красиви цветя.

Коментари

Top