Интересни артефакти откриха археолозите при подводните проучвания на устието на Ропотамо Снимки: БНР Бургас

Селище в района на устието на река Ропотамо, което е съществувало преди 6 хиляди години проучиха учени от Черноморския археологичен проект Black sea MAP. Подводните археолози са впечатлени от многопластовия обект, който се намира на 4-5 метра дълбочина и е открит случайно още през 1972 г. от бургаския археолог проф. Иван Карайотов. Проучван е частично 10 години по-късно, а сега изследванията са потвърдили, че тук е имало проспериращо селище, чиито жители са се занимавали с морска търговия.

„Пластовете както от късната Античност, така и от Средновековието са много богати на артефакти – луксозна керамика, вносни съдове от Мала Азия, т. нар червенолакова керамика. Тя е едно от доказателствата, че по това време в близост до Константинопол, това селище е било проспериращо пристанище“, съобщи Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.

„Една от важните находки е котва от Средновековието, по която може да се маркира точното ниво на дъното тогава. Открихме и средновековна чиния, на която има изключително изображение на кораб. То е нанесено при изработката на съда и си личи, че човекът който го е направил много добре е познавал морето и корабоплаването, защото с много пестеливи щрихи, но много точно е представил плавателния съд.“

Димитров допълни, че находките от устието на Ропотамо предстои да бъдат обработени. След това те ще бъдат представени в най-близкия музей, както е по закон, и това е музеят в Приморско, най-вероятно част от многобройните находки ще получи и музеят в Созопол.

В рамките на Черноморския проект Black sea MAP миналата година експедиция откри 40 потънали кораба на дълбочини между 90 и 1700 метра, които бяха запазени идеално заради липсата на кислород на тази дълбочина в Черно море. Нови морски проучвания с кораб по проекта предстоят от края на месец август и през септември.

Коментари

Top