Защо морето е с тюркоазен цвят?

Защо морето е тюркоазено?

Тази година, няма как да не ви е направило впечатление тюркоазеният цвят на морето в Приморско. Всеки си задава въпроса защо цвета му е като на море от екзотичен остров? Тюркоазеният цвят всъщност не е нещо необичайно. Голяма част от жителите на градчето споделят, че са виждали и през изминалите години красивите цветове на Черно море. На какво обаче се дължи това красиво явление?

Причините за цвета на морето

Причината за тюркоазения цвят на морето е фитопланктнон – организми с микроскопични размери, които се хранят с нутриенти под влианието на слънчевите лъчи. Когато планктнона е в големи количества, кисворода намалява. Това затръднява развитието на останалите морски видове в Черно море. В мрежата бяха публикувани спътникови снимки от които ясно се вижда различния цвят на морето. Коколитофорите са планктнон в Черно море, който отразява светлината, като на снимките които ни споделиха доста жители на градчето се забелязва различният цвят.

Трябва ли да се притесняваме?

Както споделихме по-горе, това е обичайно явление. Възползвайте се от тези красиви цветове, почивайки си на някой от плажовете в Приморско. С тези цветове на морето със сигурност ще се почувствате, като на курорт от далечна дестинация.

Коментари

Top