Ето защо хората предпочитат сребърни бижута

Нашата мания за ценни метали като злато и сребро не е нещо ново. В продължение на хиляди години хората почитат тези метали и дори ги смятат за свещени.

Древните гърци са били сред първите хора, които са открили антибактериалните свойства на среброто, например и са го използвали за заздравяване на рани и лечение на болести. Дори и днес на космическите совалки се използват системи за филтриране със сребро за пречистване на водата. Също така се смята, че руините на древните цивилизации все още съхраняват медни и сребърни бижута.

И знаете ли, че някои хора предпочитат обаятелното очарование на среброто пред златото или платината? Колиета, пръстени, обеци, сребърни кръстчета – ето няколко причини, поради които предпочитаме бижутата именно от този материал.

Трайност

Докато чистото сребро се огъва и чупи лесно, среброто, смесено със сплав като мед, е лесно да се превърне в уникално бижу. Стерлинговото сребро обикновено се използва за направата на италиански бижута като сребърни гривни и колиета. Състои се от около 92,5% чисто сребро, а останалата част е мед или друга сплав.

Италианските сребърни бижута обикновено са класически, изчистени и минималистични и затова е винаги са модерни. Можете също така да поставите кристали, минерали и скъпоценни камъни върху сребърни гривни и колиета, за да създадете от тях още по-страхотни аксесоари.

Сребърните бижута лесно се полират, което означава, че повечето бижутери нямат проблеми с ремонта им, дори напротив. Когато бижутата не могат да бъдат поправени, замяната им не изисква кой знае колко средства.

Налични са безкрайни опции

За разлика от златото, среброто е достъпен и относително мек материал. Дизайнерите експериментират с него, за да измислят вълнуващи дизайни и стилове.

От гривни и сребърни колиета до пръстени, висулки и медальони, има хиляди възможности за любителите на сребърни бижута. Можете да носите само едно бижу или да сложите няколко едновременно, за да създадете модерен външен вид.

Достъпност

В сравнение със златото и платината, среброто определено е по-достъпно. Ако не можете да си позволите злато или други ценни метали, опитайте да купите позлатени сребърни бижута – това е достъпно и винаги стилно решение за всеки.

Със сребро смесването и съчетаването на различни аксесоари става лесно и без усилие.

Хипоалергични свойства

Хората, живели преди векове, предпочитали да ядат от сребърни чинии, които се предавали от едно поколение на друго. Всъщност използването на среброто като посуда за хранене е довело до фразата „синя кръв“ – това се отнася до синкав оттенък в кръвта, причинен от чистото сребро.

За разлика от други метали като никел и злато, среброто не дразни кожата и не причинява алергична реакция. Всъщност хората, които са алергични към други метали, могат да носят сребърни бижута, без да се притесняват от инфекция.

Съвети за почистване

Ако среброто ви започне да потъмнява, почистете го възможно най-скоро – колкото по-бързо го полирате, толкова по-лесно е премахването на потъмняването. Можете да получите специализирани кърпи от бижутери и бижутерийни магазини.

Друг вариант са сребърните лакове. Тези лакове са чудесни за премахване на потъмняване и са нежни към среброто.

Не се изкушавайте при никакви обстоятелства да използвате бакпулвер или паста за зъби, за да почистите среброто си. Това са изключително абразивни продукти и ще повредят повърхността на вашите бижута.

Коментари

Top