Какви са ползите от консумацията на морска храна?

Доказано е в проучвания, че остеоартритът и липсата на омега-3 мастни киселини са свързани. Това предполага, че яденето на повече риба може да помогне за профилактиката на това заболяване, а и на много други, както сочат все повече изследвания.

А що се отнася до наличието на морски храни като част от вашата редовна балансирана диета, за него също е доказано, че помага и облекчава симптомите на ревматоиден артрит.

Изключително важни вещества

Йодът, селенът, цинкът и калият са само някои от хранителните вещества, които могат да бъдат намерени в морските дарове. Tялото ни се нуждае от тях, за да работи гладко, без никакви проблеми.

Селенът произвежда ензими, които ни помагат да се предпазим от рак. Той може да бъде бъде открити в изобилие в морските дарове, които можете да си поръчате тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/morska-hrana-delivery-sofiya.

Огромни ползи за сърцето

Не е изненадващо, че популациите от хора, които ядат много риба, имат по-ниски нива на сърдечни заболявания: инуитите в Арктика са отличен пример за това. Морските дарове са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и с ниско съдържание на наситени мазнини. По този начин те могат да помогнат за защитата на сърцето ви и да намалят холестерола в кръвта. Предполага се, че 1 порция риба на седмица може да намали половината от риска от сърдечни заболявания.

Подобряване на цялата сърдечносъдова система

Омега-3 мастните киселини от морски дарове могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци и възпаления. Освен това яденето на повече морски дарове подобрява кръвообращението, което намалява вероятността от тромбоза.

Ползи и за зрението

Повишаване на качеството на нощното ви зрение, защита от стареене и поддържане на очите здрави са само няколко причини, поради които трябва да ядете повече риба. Последните проучвания предполагат, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини помага да се спре процеса по дегенерация на макулата, който се причинява от стареенето и причинява и дегенерация на ретината.

Емоционално здраве

Смята се, че морските дарове могат да играят голяма роля в превенцията на депресията. В проучванията се подчертава, че има връзка между ниските нива на омега-3 и депресия, постнатална депресия и сезонно афективно разстройство.

Дълбоко дишане

Има няколко проучвания, които твърдят, че морските дарове и рибите могат да помогнат за защитата на белите ни дробове и да преборят симптомите на астма при децата.

Мозък

Мозъкът ви се състои от високо съдържание на мазнини и голяма част от тях са омега-3 мазнини. Поради тази причина проучванията показват, че хората, които ядат много риба и морски дарове, са по-малко склонни да страдат от деменция и проблеми с паметта.

Тези храни са свързани и с подобряване на концентрацията при децата.

Млада и сияйна кожа

Омега-3 наистина е чудотворец, заедно със здравословните ползи за целия организъм, това вещество също може да предпази кожата ви от вредите от UV увреждането. Също така специалистите отбелязват, че ако имате кожно заболяване като екзема или псориазис, похапването на риба и морски дарове може да помогне за намаляване на симптомите.

Както виждате, ползите от консумацията на такъв вид храни са неизброими, а вероятно с времето ще откриваме все повече и повече позитиви. Не забравяйте редовно да включвате морски храни в ежедневното си меню, за да бъдете и да изглеждате здрави и щастливи!

Коментари

Top