Димитър Германов с обобщена информация по повод мерките в Приморско

Във вчерашния ден, 31.03.2020 г., стана ясно, че кметът на община Приморско – Димитър Германов е създал личен профил в социалната мрежа facebook. В своя първи пост той описва този свой подход като един алтернативен начин за общуване в съвременното и динамично ежедневие.

Днес 01.04.2020 г. споделя обобщена информация за мерките на територията на община Приморско. Ето и какво сподели в личния си профил по-рано:

Ежедневието ни е пряко засегнато от променящата се действителност. Налаганите ограничителни мерки и социалното дистанциране тежат на всички ни, но трябва да сме убедени, че колкото по-изпълнителни сме, толкова по-кратко ще се налага да се прилагат мерките.
Знам, че жителите на общината са загрижени за случващото се и активно се интересуват какви мерки се предприемат за овладяване на ситуацията. Важно е как отговорните институции изпълняват задълженията си. В тази връзка представям обобщена информация, касаеща предприетите от общинската администрация противоепидемични мерки.
  • На 09.03.2020 г. с моя заповед бе създаден общински кризисен щаб, който изпълнява и прилага на местно ниво решенията на Националния и областия кризисен щаб. Функционирането на този щаб е важно, за да има добра координация между институциите и ефикасност на работата.
  • Още в деня на издаване на заповедта бе проведено първото заседание. Постоянни членове на щаба са кметът на общината, председателят на общинския съвет, заместник-кметът на общината, секретарят на общината, кметовете на кметствата и кметският наместник, началникът на районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, началникът на РПУ Приморско, директорът на училището и управителят на медицинския център. Заедно набелязваме мерки за превенция срещу разпространението на вируса, както и отчитаме изпълнението на приетите такива. Следващите заседания бяха проведени на 17.03.2020; 23.03.2020 и 30.03.2020. Редовни заседания ще се провеждат всеки понеделник и четвъртък.

Към настоящия момент:

  • Осигурени са дезинфектанти и санитарни материали – лични предпазни средства и са раздадени на служителите, на които се налага да бъдат на работа всеки ден.
  • Активни са горещи телефонни линии за всяко населено място, на които възрастни, самотни и болни хора, които не са обхванати от програмата за предоставянето на личен асистент по Закона за личната помощ, могат да правят поръчки за закупуване на лекарства и хранителни продукти от първа необходимост.

Горещи линии по населени места:

  • за гр. Приморско – 0885015759
  • за гр. Китен – 0888906920
  • за с. Ясна Поляна – 0886890502
  • за с. Веселие – 0886252859
  • за с. Ново Паничево – 0885140415
  • за с. Писменово – 0886883010
Създадена е организация за работата на общинската администрация, като личният състав работи на смени и при стриктно спазване на всички изисквания и предписания дадени от здравните власти. В работните помещения има само по един служител.
ОП “Чистота и озеленяване” редовно извършва дезинфикационни дейности. Дезинфекцират се детски площадки, площи пред административни сгради, пейки, зони с рисков характер, улиците се обработват с дезинфектант. Общината осигури за всички работници защитни облекла, маски и ръкавици.
Към днешна дата няма установен случай на заразен с корона вирус на територията на общината. Регистрирани са 29 лица, които са поставени под карантина. Взимат се своевременни мерки за контрол по спазване на карантината. Извършват се проверки на адрес, докладва се на РЗИ, а на лицата се връчват предписания, издадени от здравен инспектор. РПУ Приморско следи за спазването на карантинния период.
Активната работа продължава!

Коментари

Top