Димитър Германов с обобщена информация по повод мерките в Приморско

Димитър Германов с обобщена информация по повод мерките в Приморско

Във вчерашния ден, 31.03.2020 г., стана ясно, че кметът на община Приморско – Димитър Германов е създал личен профил в социалната мрежа facebook. В своя първи пост той описва този свой подход като един алтернативен начин за общуване в съвременното и динамично ежедневие.

Днес 01.04.2020 г. споделя обобщена информация за мерките на територията на община Приморско. Ето и какво сподели в личния си профил по-рано:

Ежедневието ни е пряко засегнато от променящата се действителност. Налаганите ограничителни мерки и социалното дистанциране тежат на всички ни, но трябва да сме убедени, че колкото по-изпълнителни сме, толкова по-кратко ще се налага да се прилагат мерките.
Знам, че жителите на общината са загрижени за случващото се и активно се интересуват какви мерки се предприемат за овладяване на ситуацията. Важно е как отговорните институции изпълняват задълженията си. В тази връзка представям обобщена информация, касаеща предприетите от общинската администрация противоепидемични мерки.
 • На 09.03.2020 г. с моя заповед бе създаден общински кризисен щаб, който изпълнява и прилага на местно ниво решенията на Националния и областия кризисен щаб. Функционирането на този щаб е важно, за да има добра координация между институциите и ефикасност на работата.
 • Още в деня на издаване на заповедта бе проведено първото заседание. Постоянни членове на щаба са кметът на общината, председателят на общинския съвет, заместник-кметът на общината, секретарят на общината, кметовете на кметствата и кметският наместник, началникът на районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, началникът на РПУ Приморско, директорът на училището и управителят на медицинския център. Заедно набелязваме мерки за превенция срещу разпространението на вируса, както и отчитаме изпълнението на приетите такива. Следващите заседания бяха проведени на 17.03.2020; 23.03.2020 и 30.03.2020. Редовни заседания ще се провеждат всеки понеделник и четвъртък.

Към настоящия момент:

 • Осигурени са дезинфектанти и санитарни материали – лични предпазни средства и са раздадени на служителите, на които се налага да бъдат на работа всеки ден.
 • Активни са горещи телефонни линии за всяко населено място, на които възрастни, самотни и болни хора, които не са обхванати от програмата за предоставянето на личен асистент по Закона за личната помощ, могат да правят поръчки за закупуване на лекарства и хранителни продукти от първа необходимост.

Горещи линии по населени места:

 • за гр. Приморско – 0885015759
 • за гр. Китен – 0888906920
 • за с. Ясна Поляна – 0886890502
 • за с. Веселие – 0886252859
 • за с. Ново Паничево – 0885140415
 • за с. Писменово – 0886883010
Създадена е организация за работата на общинската администрация, като личният състав работи на смени и при стриктно спазване на всички изисквания и предписания дадени от здравните власти. В работните помещения има само по един служител.
ОП “Чистота и озеленяване” редовно извършва дезинфикационни дейности. Дезинфекцират се детски площадки, площи пред административни сгради, пейки, зони с рисков характер, улиците се обработват с дезинфектант. Общината осигури за всички работници защитни облекла, маски и ръкавици.
Към днешна дата няма установен случай на заразен с корона вирус на територията на общината. Регистрирани са 29 лица, които са поставени под карантина. Взимат се своевременни мерки за контрол по спазване на карантината. Извършват се проверки на адрес, докладва се на РЗИ, а на лицата се връчват предписания, издадени от здравен инспектор. РПУ Приморско следи за спазването на карантинния период.
Активната работа продължава!
Г-жа Мариана Казларова – образование по време на извънредно положение

Г-жа Мариана Казларова – образование по време на извънредно положение

 

Вече две седмици се говори за това, как учителите и лекарите показаха на обществеността как трябва да се работи, раздавайки се на 100%. Учителите се радват на завиден рейтинг – 87% одобрение от населението, според различни социологически проучвания. Г-жо Казларова, като директор на най-голямото учебно заведение в Община Приморско, как се справяте с новото предизвикателство на настоящия образователен процес, в условия на извънредно положение?

 

Наистина, във време на пандемия българският учител беше  изправен пред едно ново и отговорно изпитание, наречено дистанционно обучение в електронна среда. На колегите ми им се наложи много бързо да се научат да преподават дигитално, със средствата на различни образователни платформи.Те нямаха друга алтернатива и приеха предизвикателството отговорно. В нашето училище нещата се случиха адекватно и навременно, защото вече четвърта година работим с електронната образователна платформа „Феникс“ и родители, ученици, и учители бяха придобили поетапно умения за работа не само с електронен дневник, но и с такава в дигитална среда.

Какви  образователни ресурси използвате в ежедневната си работа?– Вече 2 седмици успешно прилагаме дигитални образователни платформи като „Zoom“, „Classroom“,“Уча се“ затворени социални групи и електронните ресурси на издателствата „Клет“ и „Просвета“. Работим и във виртуални класни стаи с ОП на Microsoft- MS Teams. Това е най-съвременния и интересен начин, който се доближава до реалния учебен процес. Интересен е за учениците и се постигат добри резултати при преподаване на уроци за нови знания.

Как приемат новостите родители и ученици?– В началото всички бяха леко уплашени, затова как точно ще се случат нещата. Но постепенно с всеки изминал ден, виждахме напредък и отчитахме все по-голяма посещаемост от страна на учениците, контролирани и подпомагани от своите родители, за което искрено им благодаря. Тук е моментът може би да благодаря на някои родители, с добри компютърни умения, които работеха на терен и правеха възможно включването на учениците в учебния процес. Благодаря на Мая Бонева от Китен, Атанас Пеев и Кирчо Танев от Приморско, които улесниха нашата работа и продължават да бъдат координатори в учебния процес. Днес така сме организирали нещата, че ако някой ученик или колега има проблем с дигиталното си устройство, да му бъде помогнато от системен администратор чрез отдалечен достъп. Все пак трябва да ограничаваме и преките контакти.

Срещате ли трудности с обезпечаването на техника на толкова ученици? Всички ли се обучават електронно?– Нашето училище е средищно и в него се обучават 360 ученици от 6 населени места. 30% от тях са от малцинствени групи. Останах приятно изненадана от факта, че деца от семейства с нисък социален статус се включиха и учат активно, дори чрез телефоните си. Всички преносими устройства, с които разполагаме в училището бяха раздадени на колеги и ученици. Проблем имаме с обезпечаването на устройства на семейства с по 3-4 деца, учащи в различни класове, които по едно и също време трябва да се включват в образователния процес, а те разполагат само с едно такова.

Благодаря на кмета на Община Приморско- д-р Д.Германов, който още от самото начало се интересуваше как върви дистанционното обучение в нашето училище, имаме ли проблеми и се ангажира да обезпечи липсващата техника на ученици, които нямат закупена такава и са в неравностойно положение.Разбира се остава един малък процент от необхванати ученици – между 6,5-7%, които живеят при крайно бедни условия, без интернет и възможност за социални комуникации, незаинтересовани са, неинтегрирани. На тях в началото раздавахме работни листи на хартиен носител, но тъй като те са от различни населени места, а някои от тях живеят в отдалечени и труднодостъпни райони, спрях колегите ми да извършват подобна дейност, с цел  превантивност от предотвратяване на зараза. С тези ученици ще работим допълнително през лятната ваканция.

 

Как мотивирате учениците си ежедневно да са пред компютрите си? За тях не е ли това една продължителна ваканция?- Основна роля за това имат класните ръководители, които организират класовете си така, че да спазват дигиталното учебно разписание. Всеки ден те подготвят доклад- отчетна форма до мен, в който описват свършеното за деня от всеки преподавател, процент посещаемост на учениците и осъществената обратна връзка с тях – възложена проектна дейност, изпълнение на домашни работи и др. Аз лично контролирам дейностите по образователните платформи и следя директно за провежданите учебни занятия, тъй като съм информатик и това е в плюс за моята работа. Разбира се имаме и системни администратори, които координират много от дейностите и обучават колегите.

За съжаление учениците от гимназиален етап са много креативни и след изказването на министъра на образованието, че няма да се пишат отсъствия и оценки при работа в дистанционна дигитална среда, решиха в един момент да се възползват и избирателно да посещават часове и да пишат домашни. За тази цел въведох нововъведение, което поощрява най-активните, постоянни и отговорни ученици, не с шестици, а с грамоти, във вид на кредити за определен обучителен период. Колкото повече грамоти събере един ученик, толкова с по-добър успех ще завърши в края на учебната годината. Ако трябва да обобщя, грамотите засега при нас са отличните оценки. За слабите имаме алтернатива- лятна работа. Получава се нещо като атестация за самите тях, която обаче ги стимулира  и ги мотивира да се доказват помежду си.

Вие сте в Общинския кризисен щаб? Как гледат учителите на това?- Като граждани, всички са притеснени, гледайки в какъв мащаб се разпространява в Европа заразата с вируса COVID-19. Като учители са отговорни и се раздават с всеки изминал ден все повече и повече. Благодарна съм на тези хора, защото за тях вече няма нормиран работен ден, няма почивни дни. Работим постоянно, повярвайте! Все излизат нови и нови неща, проблеми и ситуации, с които се сблъскваме ежедневно и трябва да решим. Имаме затворена социална група и ежедневно поставяме и решаваме задачи, свързани с нашата работа. Виждам, че и в МОН и РУО се работи постоянно – няма вечер, сутрин, обед. Получаваме писма и инструкции постоянно. Така трябва да бъде! Това е правилния начин. Всеки е загърбил личните си интереси и семейни задължения. Всички сега сме едно семейство и затова нещата се получават. Дано този позитивизъм продължи и в бъдеще!

Като отговорни граждани гледаме трезво на нещата и решихме да се включим в две инициативи – едната на общинско, а другата- на областно ниво. Проблемът с маските и защитните облекла е посевместен за страната и затова започнахме да шием маски. Благодаря на непедагогическия персонал и най-вече на Златка Кръстева, която приложи своя професионализъм при ушиването на 90 маски. Обезпечихме нашите служители и имаме готовност да предоставим такива и на работещите в другите учебни заведения на територията на Община Приморско. Всички работещи в СУ „Н.Й.Вапцаров“-гр.Приморско се включиха и в инициативата на Съюза на българските работодатели и дариха средствата си за СБКО за месец март на УМБАЛ-гр.Бургас за закупуване на животоспасяваща апаратура.

Лесно се работи с колеги като нашите. Аз трудно хваля, но не мога да подмина с лека ръка заслугите им. В такива дни на изпитания се разбира кой за човека е човек и кой е чужд. Това са хора с големи сърца. Благодаря им!

Какво ще се случи с българското образование оттук насетне? Как ще завърши годината? Какво бихте казали на родителите, които имат известни притеснения? – Българското образование вече никога няма да бъде същото. То ще става все по-добро и това го доказахме. Няма връщане назад. Дигитализацията вече е поставена. Според мен сега учениците учат много повече от преди. Налага им се да прилагат разнообразни похвати и техники, които развиват мисленето им.

В тоя ред на мисли преди всичко искам да успокоя родителите и учениците, че нищо не загубено. Учебната година ще завърши успешно, независимо дали ще бъде удължена. Това е уверението и на министъра на образованието. Матури и НВО ще има, но графиците им най-вероятно ще бъдат променени, а учебният материал – съобразен с изученото през първия учебен срок. В изпитите няма да бъде включен неизучен материал или такъв, който е преподаван дистанционно. Дните на обучение в електронна среда, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. За учениците с образователни дефицити ще се приложи допълнително обучение.

 

Как се чувствате в личен план с каузата, с която сте се захванали?

Не ме е страх от работа. Аз съм работохолик. Обичам професията  си, но длъжността директор за мен не е самоцел. Сривам се, когато получа незаслужена критика, защото във всяко нещо влагам сърце и душа. Децата са го усетили и затова имаме специална връзка с тях. Те ме обичат и аз тях. Те ми дават всичко – и силата да продължа, и волята да се справя с предизвикателствата на съвременното образование, което повярвайте вече няма да е същото. Всички ще помним датата 16.03.2020г. – революцията в българското образование.

 

 

Закон за мерките – нови изменения към 21.03.2020 г.

Закон за мерките – нови изменения към 21.03.2020 г.

Eто мерките, които са приети окончателно със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март:

 • НОИ ще покрива 60% от размера на осигурителния доход на служители, засегнати от извънредното положение;
 • Работодателите ще могат да въвеждат дистанционна работа за служителите си, а ако е невъзможно, ще трябва да им осигурят безопасни и здравословни условия на труд;
 • Работниците ще имат право на обезщетение от 50% от брутната заплата при преустановяване на работа в условията на извънредно положение;
 • Работодателите ще могат да предоставят до половината от платения отпуск на служителите си без тяхно съгласие;
 • Срокът за плащане на тока се удължава от 10 на 20 дни;
 • До отмяна на извънредното положение спират да текат лихви и неустойки по забавените плащания на дългове;
 • Няма да се прилагат запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физическите лица;
 • На министъра на здравеопазването се дават правомощия да въвежда още мерки и ограничения, освен определените в Закона.


Въвеждат се и строги санкции и наказания при нарушения, за спекула с цените на стоките, както и за разпространението на невярна информация.

Могат ли домашните любимци да са носители на заразата и могат ли да ни разболеят от COVID-19?

Могат ли домашните любимци да са носители на заразата и могат ли да ни разболеят от COVID-19?

Не. До този момент не съществува научно доказателство, че домашните животни могат да заболеят или да бъдат прeносители на COVID-19. Въпреки докладван един случай в Китай, където куче даде позитивен тест за COVID-19, пред тази новина седят много въпроси, макар тя бързо да вкара в разговорите за пандемията и домашните любимци. Науката, обединена в становищата на Световна Здравна Организация (СЗО, WHO) и Световна Ветеринарна Асоциация за Дребни Животни (WSAVA) отхвърля възможността домашите любимци да са участници в разпространението на COVID-19. Шейла МакКлеланд, основателка на благотворителна организация за защита на животните в Хонконг (LAP), в писмо до властите в Хонконг казва: „Настоящите доказателства показват, че кучетата не са по-сериозен риск за разпространение (на коронавирус), отколкото неодушевените предмети като дръжките на вратите”.

Могат ли кучетата и котките да боледуват от коронавироса?

На първо място, има много различни видове коронавирус. Терминът “корона” се отнася до формата на короната, която вирусът има, когато се наблюдава под микроскоп. COVID-19 е името за специфичния вид коронавирус, който е в новините днес. Различните коронавируси могат да заразят различни видове животни и птици. Има кучешки коронавирус (наречен CCoV), който е силно инфекциозна чревна инфекция при кучета, особено кученца. Кучешкият коронавирус обикновено е краткотраен, но може да причини значителен коремен дискомфорт. Не може да се прехвърли на хората. Котките боледуват от котешки коронавирус (наречен FCoV), заразно вирусно заболяване по котките, което причинява стомашночревна симптоматика, а при определени условия, след прекарано заболяване от FCoV, някои котки развиват т.нар FIP (Котешки инфекциозен перитонит). И двете заболявания не се предават на хора.

Как да бъдем отговорни стопани в условията на пандемия от COVID-19?

 • Спазвайте добра хигиена. Това е валидно не само при COVID-19 и не само за стопаните на домашни любимци. Спазването на добра хигиена е важно за всеки член на обществото ни. Мийте често ръцете си, не докосвайте лицето си и стойте у дома. Носете у Вас персонален флакон с дезинфектант за ръце на спиртна основа и го ползвайте непрекъснато.
 • Разходките на кучето трябва да се извършват само от 1 член на семейството. Не водете животното вън цялото семейство.
 • Разхождайте кучето в тесен периметър.
 • Съкратете продължителността на разходките. Нека разходката е само, за да задоволи физиологичните нужди на кучето.
 • Старатено почиствайте след животното си. Това е валидно не само в условия на пандемия от COVID-19, a e правилно и отговорно поведение в обществото ни през 21 век.
 • Не се събирайте на групи с други стопани на кучета или на раздумка с комшии. Кучето Ви ще поиграе с приятелите си, когато кризата отмине. Идва лято 
 • Не позволявайте други хора да галят и гушкат кучето Ви. Така, както в момента избягваме ръкостискане и прегръщане помежду си, спестете този контакт и с домашния Ви любимец.
 • Когато се приберете от разходка с кучето измийте настоятелно опорните точки: крайници, опашка, нос и уста. Ако животното е успяло да се повъргаля го изкъпете цялото.
 • Не ползвайте белина и силни, концентрирани дезинфектанти. След обилно измиване на опорните точки с вода и кучешки шампоан ги подсушете добре. След това можете да минете крачката с мокри кърпички със спиртно съдържание.
 • Ако кучето Ви ползва дрешки след всяка разходка ги перете и почиствайте внимателно.
 • Носете с Вас документацията на кучето Ви по време на разходка.
 • Уверете се, че Вие, семейството Ви и домашният Ви любимец пиете често прясна вода.
 • В случай, че сте с позитивен тест за COVID-19 и сте под карантина избягвайте по възможност контакт с домашния си любимец и подсигурете човек, който да Ви помогне в грижите за животното. В случай, че това не е възможно старателно мийте ръцете си преди и след контакт с любимеца си. Информирайте ветеринарния лекар на животното Ви ако се наложи посещение, за да може лекарят да вземе мерки при приема на животното във ветеринарна клиника.

Пазете се и бъдете здрави и отговорни!

ЗАБРАНА за влизане на пристигащи в България от следните държави:

ЗАБРАНА за влизане на пристигащи в България от следните държави:

Временна забрана считана от 00:00 ч. на 18.03.2020 г. за влизане на лица на територията на Република България пристигащи от следните рискови държави:

 • Германия
 • Италия
 • Испания
 • Нидерландия
 • Китайска народна република
 • Обединено кралство Великобритания
 • Северна Ирландия
 • Франция
 • Швейцария
 • Корея
 • Северна Корея (КНДР)
 • Ислямска република Иран
 • Бангладеш
 • Република Индия
 • Република Малдиви
 • Федерална демократична република Непал
 • Шри Ланка

Заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Настоящата заповед е в сила до изричната й отмяна.

 

Петко Желев със злато от Националното първенство по карате шинкиокушин

Петко Желев със злато от Националното първенство по карате шинкиокушин

На 23.02.2020г. в гр. София се проведе Национално първенство за мъже и жени по карате шинкиокушин. В състезанието от СК “АРИГАТО” в тежка категория взе участие Петко Желев, който за пореден път показа изключителна борбеност и спечели достойно първо място, за което бе възнаграден със златен медал, купа и грамота.

Община Приморско на „Ваканция и СПА Експо“ 2020 г.

Община Приморско на „Ваканция и СПА Експо“ 2020 г.

Община Приморско се представя  на международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, която се провежда  в София от 13  до 15 февруари.

Морската община участва във водещото за страната  туристическо  събитие, което събира на едно място голяма част от представителите на бранша. В него се включват повече от 368 фирми изложители от 20 държави. Над 20000 посетители ежегодно проявяват интерес към „Ваканция и СПА Експо“.

Приморско се представя на самостоятелен щанд, където посетителите могат  да се запознаят с рекламни материали, показващи чистото море, красивите плажове, живописната природа, древната история, еко пътеките и културните и спортни събития.

За първа година към традиционните за общината рекламни материали  се добавя и  специализирана брошура, целяща да популяризира ежегодният симпозиум провеждан в село Ясна поляна „Скулптура в дърво“. Симпозиумът  се провежда вече 36 години и е емблематичен за китното приморско селце.

На изложението се провеждат редица срещи и разговори с представители на туристически агенции и потенциални посетители, които биват запознавани с възможностите за почивка в община Приморско. Атрактивен макет на лодка, позициониран на морски изглед, привлича посетителите и желаещите да се възползват от възможността за снимки не са малко.

Тази година Министерството на туризма избра да постави на своя щанд тракийското светилище Бегликташ, което показва значимостта на обекта, като туристически обект.

СУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – ПРИМОРСКО СЕ ВКЛЮЧВА В ДЕНЯ ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

СУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – ПРИМОРСКО СЕ ВКЛЮЧВА В ДЕНЯ ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година последната сряда на февруари се посвещава на Международния ден за борба с тормоза в училище, отбелязван също и като „Ден на розовата фланелка”, в който се носи розово като знак на съпричастие към посланието на инициативата.

Началото й е през 2007 г. като „Ден на розовата фланелка“ като протест срещу инцидент в училище в канадската провинция Нова Скотия, предизвикан от тормоз. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в училището група по-големи ученици са се подиграли и тормозили деветокласник затова, че дошъл на училище, облечен в розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама от учениците – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. решават да закупят и разпространят сред съучениците си 50  розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.

За първи път в България Деня за борба с тормоза в училище се отбелязва през 2012 г. с подкрепата на фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата за мониторинг и превенция на насилието в училище.

Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“- гр. Приморско за поредна година и с голямо сърце се включиха  в международната инициатива. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

В проекта взеха повсеместно участие учители, ученици и родители, като в основата на цялостната организация, замисъл, креативност, реализация и аранжировка  бе Катя Танева.

Това е поредната инициатива, която училището в Приморско подкрепя, а учители, родители, деца и ръководство осъществяват.

Най-малките ученици  изработиха розови тениски с надпис „Не на тормоза, но не за ден“, а по-големите ученици подготвиха различни видове инсталации и презентации.

Участниците в Арт работилница  към НЧ. „Самообразование“ – гр. Приморско с художествен ръководител  Мария Кръстева взеха дейно  участие в проекта, като изработиха  плакати и  инсталации „Обувка“ и „Дърво“.

Тормозът е най-често срещаната форма на насилие в днешните училища. За съжаление се среща и в детските градини. Той прави климатът в училище заплашителен, страшен за децата. Предизвиква самота, депресия, тревожност, хранителни разстройства… И наранява всички – жертвите, насилниците, свидетелите.

Всяко дете има правото да се чувства сигурно, уважавано и приемано в училище или в детската градина – да учи, да работи и да се наслаждава на училищните активности без страх от физическа или психическа заплаха.

ОЧАКВАЙТЕ: Група за стари градски песни „Морска звезда“ с изява в ТВ „Скат“

ОЧАКВАЙТЕ: Група за стари градски песни „Морска звезда“ с изява в ТВ „Скат“

Група за стари градски песни „Морска звезда“ с художествен ръководител Христо Йорданов , ще вземе участие в предаването “Ако зажалиш“ на ТВ „Скат“ с водещ Бони Милчева. Предаването ще бъде излъчено в ефира на телевизията на 25 януари от 12:45 часа.
След това морските звезди на Приморско, ще потеглят към село Чавдар, където по покана на общината, ще изнесат концерт по случай 10 години юбилей на група за стари градски песни „Спомени“ -село Чавдар.
Групата към клуба на пенсионера, среща голяма подкрепа от страна на община Приморско и представя достойно града на самостоятелни и сборни концерти. Пожелаваме на жените от групата достойно представяне и много незабравими мигове по време на поредното им представяне.

Top