Призови места по ИТ и дигитални компетентности за наши ученици

Призови места по ИТ и дигитални компетентности за наши ученици

Прекрасен повод за гордост от ученици на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Приморско

Достойното представяне е от XXII състезание по ИТ „Св. Николай Чудотворец“ проведено в Бургас за ученици от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Приморските възпитаници спечелиха със завидни знания и умения 1-во място в национален аспект за 1-ви и 2-ри клас и достойното 3-то място за трети и четвърти клас!

Учители и техни колеги не скриха поводите за гордост в социалните мрежи, а собственикът на местната медия – Приморско 24 – Живко Бъчваров лично ще подари скромни подаръци на финалистите.

Общински комисии – Председатели и членове

Общински комисии – Председатели и членове

1.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО ЗАКОННОСТ, НОРМАТИВНА УРЕДБА , ОБЩЕСТВЕН РЕД, СИГНАЛИ И ЖАЛБИ – 5 члена

1. Павел Жеков Павлов – Председател на комисията
2. Златина Петрова Тюлиева
3. Стоян Янакиев Василев
4. Захарина Стоянова Неделчева
5. Пенко Димитров Калудов

2.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, ТРАНСПОРТ И ИНФРАСТРУКТУРА -5 члена

1. Дамян Димитров Петков – Председател на комисията
2. Манол Тодоров Манолов
3. Милен Стоянов Анастасов
4. Пенко Димитров Калудов
5. Георги Веселинов Зафиров

3.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, ГОРСКО СТОПАНСТВО, ОКОЛНА СРЕДА, ЛОВ И РИБОЛОВ – 5 члена

1. Манол Тодоров Манолов – Председател на комисията
2. Борисла Красимиров Киров
3. Милен Стоянов Анастасов
4. Стоян Янакиев Василев
5. Златина Атанасова Величкова

4.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ, ФИНАНСИ И ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА – 5 члена

1. Златина Петрова Тюлиева – Председател на комисията
2. Борислав Красимиров Киров
3. Дамян Димитров Петков
4. Златина Атанасова Величкова
5. Захарина Стоянова Неделчева

5.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА, СПОРТ, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА – 5 члена

1. Костадин Милчев Милев – Председател на комисията
2. Манол Тодоров Манолов
3. Златина Петрова Тюлиева
4. Златина Атанасова Величкова
5. Ваня Иванчева Стоева – Андонова

6.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО ТУРИЗЪМ, ТЪРГОВИЯ И РЕКЛАМНА ДЕЙНОСТ – 5 члена

1. Стоян Янакиев Василев – Председател на комисията
2. Борислав Красимиров Киров
3. Павел Жеков Павлов
4. Костадин Милчев Милев
5. Дамян Димитров Петков

7.ПОСТОЯННА КОМИСИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО – 3 члена

1. Милен Стоянов Анастасов – Председател на комисията
2. Павел Жеков Павлов
3. Костадин Милчев Милев

 

РЕШЕНО: Местният парламент в Приморско каза „ДА”

РЕШЕНО: Местният парламент в Приморско каза „ДА”

На редовната си сесия – 52-ра по ред Общинският съвет в Приморско прие три изключително важни решения за бъдещето на морската община. Кметът на общината  д-р Димитър Германов внесе за гласуване предложения, които внасят положителни промени в развитието на Приморско и Китен като модерни населени места и туристически дестинации.

Общинските съветници дадоха „зелена светлина” за  реализиране на инфраструктурни проекти свързани с развитието на района на пристанището. След 4-годишни подготвителни дейности и изпълнение на законови процедури и преписки с МРРБ, Областна управа и кадастър, чрез одобряване на изменението на ПУП се създава възможност за реализация на мероприятия, свързани с озеленяване, амфитеатър, атракции и изграждане на обекти за обществено обслужване.

Местният парламент каза „да” и за промяна на статута на  с.о. „Узунджата”. С това решение се дава старт на процедура „Узунджата” да получи статут на населено място под наименованието „Простор”. В общия устройствен план терените в „Узунджата” са предвидени за жилищно строителство. Смяната на статута ще даде възможност да се търсят средства по европрограми и форми за финансиране на основни инфраструктури – водопровод и канализация, електрификация и изграждане на улична мрежа.

Към туристическите обекти в община Приморско, съгласно друго решение на Общинския съвет,  ще се присъедини и крепостта  „Урдовиза” край град Китен. Съветниците дадоха съгласие кмета на Община Приморско да проведе процедура по Закона за културното наследство, с която на Община Приморско за срок от 10 години да бъде предоставен за безвъзмездно управление терена, където е крепостната стена „Урдовиза”. Така става възможно предприемането на дейности, свързани с опазването, представянето и социализацията на културната ценност. Инвестиционното намерение за консервация и реставрация на „Урдовиза”ще се осъществи и тя ще увеличи туристическия потенциал на общината като атрактивен обект.

НА ВНИМАНИЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАСЕТА

НА ВНИМАНИЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАСЕТА

ОБЩИНА ПРИМОРСКО

СЪОБЩЕНИЕ

 

НА ВНИМАНИЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАСЕТА, КОИТО СЕ

ОТГЛЕЖДАТ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО И В НЕРЕГИСТРИРАНИ ФЕРМИ

Във връзка с постъпило писмо с вх.No 04-06-6/31.07.2019 от Министерство на земеделието, горите и храните, относно усложнената епизоотична обстановка във връзка със заболяването Африканска чума по свинете и непосредствената опасност от разпространението и на територията на Южна България

 

УВЕДОМЯВА:

 

Собствениците, отглеждащи нерегламентирано свине без официална идентификация (без ушни марки) в обекти, които не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания и нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, могат да оползотворят за лична консумация чрез клане отглежданите животни в срок до 02.08.2019 г.

След указаната дата предстоят проверки от страна на служители от Областната дирекция но безопасност на храните и при констатиране на нарушения за нерегламентирано отглеждане на свине без официална идентификация (без ушни марки) предстои съставянето на акт за установяване на административни нарушение и предприемане на принудителни мерки за евтаназиране на отглежданите свине по реда на чл. 139а, ал. 1, т.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Разчитам на Вашето отговорно отношение в тази сложна ситуация за неразпространение на Африканската чума по свинете на територията на областта.

Детски пленер 2019-та с. Ясна поляна

Детски пленер 2019-та с. Ясна поляна

Детски пленер 2019-та се провежда за поредна година в с. Ясна поляна. Над 40 деца творят и се учат на съвременни художествени техники. Мария Кръстева – основател на Арт работилница и художничката Мария Шурелова ръководят детския пленер. Мария Иванова от с. Ясна поляна работи с децата включили се в пленера по приложни изкуства, като заедно усвояват декупажната техника.

Повече за декупажната техника:

Декупажната техника позволява да придадете уникалност на всеки предмет и да декорирате дома си по неповторим начин. Декупажът представлява залепване на тънка хартия (салфетка или специална оризова хартия за декупаж) върху различни повърхности – дърво, пластмаса, стъкло, картон, текстил, стирофом и други. Повърхността трябва да бъде предварително грундирана, а след това оцветена със светъл цвят акрилна боя (бяла или слонова кост). За залепването на хартията се използва специално декупажно лепило и лак в едно, което се нанася на тънък слой върху подготвената основа, а след залепване на хартията се нанася отново като завършващ лак. Допълнително може да се лакира с подходящ лак за по-голяма устойчивост.

Андрей Тарковски е казал : Изкуството, подобно на науката, е начин за овладяване на света, инструмент на неговото познание по пътя на човешкото движение към така наречената „абсолютна истина“.

Днес 31.07.2019 г. от 19:00 ч. пред сградата на читалището в с. Ясна поляна ще бъде награждаването на децата и тяхната изложба.

Заповядайте!

Бегликташ потопен в звук и светлина

Бегликташ потопен в звук и светлина

Бегликташ потопен в звук и светлина

И тази година мегалитното светилище Бегликташ  стана сцена за аудио-визуаления спектакъл „Звук и светлина“. Жители и гости се насладиха на спектакъла, който ги потопи в мистичното минало на светилището. Събитието се проведе на 27 юли от 21:00 часа. Уникална хореография допълни картината от светлинни ефекти и авторска музика.

Нов проект за Община Приморско

Нов проект за Община Приморско

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, подписа договор за нов проект по „Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.“  На 24 юли на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството  заместник-министър Деница Николова и заместник-министърът на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ връчиха договорите на бенефициентите, сключени по втората покана за подаване на проектни предложения по програмата. Със средствата се  цели промяна на предназначението и опазването на жилищната сграда, представляваща архитектурен паметник  в посетителски  център в село Ново Паничарево.  Срока за изпълнение на проекта е 24 месеца.

В рамките на проекта, ще бъдат извършени редица съвместни форуми и работни срещи, като  Приморско ще бъде домакин на информационен форум  „Развитие на културно-историческия туризъм в трансграничния регион Приморско-Визе“ и пресконференция  за представяне на общността на резултатите от проекта.

Успешна защита на каратеките от Приморско на Кю/Дан теста

Успешна защита на каратеките от Приморско на Кю/Дан теста

От 09.07.19г. до 14.07.19г. в курортен комплекс „Албена“ се проведе летен технически лагер на Българска федерация карате шинкиокушинкай, в който взеха участие клубове от цялата страна. По време на лагера се проведе Кю/Дан тест, на който и клубовете на гр. Царево и гр. Приморско се представиха успешно.

Резултаите:

  1. Треньорът Никола Попов защити 1-ви Дан  от клуба на гр. Приморско
  2. Сияна Стратиева защити 1-во Кю
  3. Станимир Киров 2-ро Кю
  4. Петър Гечев 8-мо Кю
Истинска опера на Бегликташ – за първи път в България

Истинска опера на Бегликташ – за първи път в България

Легендата за друидската принцеса Норма, претворена в най-известната опера на Винченцо Белини, ще оживее в древното тракийско светилище „Бегликташ“ на 10 август 2019г. Спектакълът на Държавна опера – Бургас ще гостува на община Приморско със солистите, оркестъра, хора и балета си в една от най-атрактивните си постановки. Режисурата е на Дарина Главанакова, сценографията е на Иван Савов, а хореографията – на Галина Калчева.

Операта „Норма“ на Винченцо Белини е известна с най-впечатляващата ария – „Каста дива“. Самата творба се определя като критерий за красиво пеене „белканто“ и съчетание на лирика и трагедия. Той създава произведението си по творбата на Александър Суме „Норма, или Детеубийството“. Белини е вдъхновен да напише „Норма“ от своя либретист Романи и от най-добрата певица на своето време – Джудита Паста. Въпреки че премиерата й се проваля, второто й представление е истински фурор. Това е най-ценната творба на Белини.

Изборът на място за спектакъла не е случаен. Древното мегалитно светилище край Приморско ще изиграе ролята на естествен декор на „Норма“, чието действие описва друидска легенда за цивилизации от отдавна отминали времена. Огромните сиенитни блокове в каменния тракийски комплекс кореспондират по мистичен начин с традициите и практиките на друидското общество. В либретото е заложена легендата за поробената от римляните Галия. Дъщерята на върховния жрец на друидите Оровезо, Норма, е нарушила свещения си обет на жрица в храма и тайно се е омъжила за римския проконсул Северио Полионе, поробил родината й. Те имат две деца, но Полионе се е влюбил в младата жрица Адалджиза. Норма изказва пророчество, че Рим ще загине заради собствената си слабост и храбростта на галските воини. Скоро след това тя разбира, че нейният Полионе вече не я обича. В същото време Адалджиза и й признава, че е влюбена в женен мъж и моли да бъде освободена от жреческия й обет. Норма разбира коя е нейната съперница и в отчаянието си замисля да убие двете си деца и да сложи край на живота си. Все пак майчината любов надделява над желанието за мъст.

Галите се бунтуват и настояват Оровезо да ги поведе срещу римляните, но главният жрец казва, че боговете не искат война. Норма е разгневена и обявява войната срещу римляните. В същото време в храма на друидите е заловен Полионе, който е смятал да отвлече Адалджиза. Норма го заплашва, че ще изпрати жрицата на клада заради нарушената й клетва. Полионе моли за пощада, но съпругата му заповядва да подготвят кладата не само за опетнилата честта на Галия жрица, но и за собствения й мъж. Трябва само да бъде изречено името на обречената. Всички очакват да чуят името на Адалджиза, но Норма изрича своето. Полионе е поразен. Едва сега разбира силата на любовта й. Любовта на римлянина към жрицата на галите пламва отново и той смело застава на кладата до своята вярна съпруга.

Билети могат да се закупят на касата на Държавна опера- Бургас и Туристически информационен център-Приморско.

Истината за „тайно строения път на крайно нуждаеща се съдийка“

Истината за „тайно строения път на крайно нуждаеща се съдийка“

ДО

Иво Мишайков

Управител на „Муузон Брандс” ЕООД и

„НЮ МЕДИЯ УЕБ” ЕООД

Издател на Lupa.bg

 ДО

Заприн Караминов

Отговорен редактор в Lupa.bg

 

Относно: Право на отговор във връзка с неточна, тенденциозна и подвеждаща публикация в информационна агенцияLupa.bg на 4.07.2019 г., със заглавие „Община Приморско тайно строи път на „крайно нуждаеща се” съдийка”, която създава  внушения, засягащи доброто име и накърняващи репутацията на общинската администрация в Приморско

 

В публикация на 04.07.2019 г. в информационна  агенция Lupa.bg със заглавие „Община Приморско тайно строи път на „крайно нуждаеща се” съдийка”, с автор Lupa., е представена неточна, тенденциозна и подвеждаща информация. Направени са редица внушения, засягащи доброто име и накърняващи добрата репутация на общинската администрация в Приморско. Твърденията и тълкуванията в публикацията не отговарят на обективната истина, не са проверени, от Община Приморско не е поиската никаква информация по темата.  Тези твърдения предизвикват неверни изводи, водещи до манипулиране на общественото мнение и създаване на негативен имидж спрямо Община Приморско, нейните инициативи и служители. Нещо повече, цялата структура на тезата, изнесена в публикацията, създава впечатление, че Община Приморско съзнателно и нарочно обслужва частни интереси, което в същността си може да бъде считано като клевета и уронване на престижа.

Възползвайки се от правото си на отговор, ние Ви предоставяме информацията, която би следвало  Lupa.bg да поиска от нас преди въпросната публикация.

Изграждането на улична инфрасктруктура в м. Боруна е предвидено още в Застроително регулационния план на Приморско, приет през 1962 г.

За да реши дългогодишни проблеми в източната част на града, свързани с транспортен достъп, водоснабдяване и отвеждането на отпадни води, община Приморско изпълни инвестиционен проект, финансиран със средства от ПУДООС. Проектът е за обект „Реконструкция на водопровод и канализация по ул.“Трети март“ от о.т.88 до КПС 1В, ул.“Черно море“ от о.т.103 до КПС 1В, ул.“Ропотамо“ от пресичане с ул.“Зунарита“ до ул.“Трети март“, КПС 1В и канализационен тласкател – гр.Приморско“.

Проектът е съобразен с действащия устройствен план /одобрен с Решение №15/05.03.2010 г./ на ОбС- гр.Приморско, който предвижда свързване на улиците „.Черно море”, „Трети март” и ”Ропотамо” за осигуряване на достъп до бъдещия морски парк, предвиден за изграждане с ПУП, одобрен със Заповед №687/04.08.2016 г. на кмета на Община Приморско.

След реконструкция на ВиК в района, естествено, са възстановени асфалтовите покрития на улиците „Черно море” и „Трети март”. Обектът е от първостепенно значение за общината, нейните жители и гости, защото решава проблеми с достъпа и ВиК инфраструктурата, натрупвани в продължение на десетки години.  Това налага неговото своевременно завършване. Предвид това обстоятелство, Общинският съвет на Приморско е удължил срока на строителството, право за което му дава чл.15, ал.2 от ЗУЧК. Всички строително-монтажни дейности са приключени до края на м. юни 2019 г.

Считаме за манипулативни и подвеждащи твърденията, че:

  1. Община Приморско „тайно, тихомълком изгражда асфалтов път до имението на съдия Деница Урумова.

Община Приморско официално уведомява всички свои жители за предстоящи и приключили строително монтажни дейности на нейна територия. Решенията се взимат от Общинския съвет и са публично достъпни, текуща информация за всеки етап от изпълнението на проекта е публикувана в сайта на общината. Предвид значимостта на проекта, голяма част от населението е и лично уведомявано.

Изгражданата ВиК инфраструктура и улична мрежа обслужва десетки частни имоти в района, които досега бяха откъснати от основните градски части. Трите улици, чиято асфалтова настилка е възстановена, оформят два жилищни квартала и е съвсем естествено те да имат връзка един с друг, както предвижда и ЗРП от 1962 г.

Чакълираните участъци, показани на снимките в публикацията, ще бъдат асфалтирани след края на туристическия сезон, както предвижда строителната програма на Общината. Те не отвеждат до имота на съдия Урумова, а минават край него, така, както минават край много други частни имоти. Основното задължение на всяка община е да изгради инфраструктура и подходящи условия за живот на всички свои жители.

  1. Не отговаря на истината твърдението: „Крайно нуждаещата се съдийка обаче най-после е постигнала договорка с община Приморско и й дадена „зелена” светлина да построи палата си”.

Община Приморско не е давала нито „зелена” нито „червена” светлина за довършването на въпросния строеж. Разрешението за строеж върху този парцел е издадено през 2009 г. От тогава, досега общината не е издавала никакъв друг документ, свързан с разрешаване или забраняване на строителни дейности върху този парцел. Кога и как ще бъде довършен строежът е въпрос, който може да реши единствено инвеститорът.

  1. Манипулативно и внушаващо неправилни изводи е твърдението: „общината изгражда и чисто нов пътен участък, който да свърже двете улици „Бриз” и „Трети март” .

Не се изгражда нова малка уличка, както се твърди в публикацията –  вероятно поради липса на информация, която авторите не са потърсили. Става въпрос за довършването на части от улиците „Ропотамо” и „Черно море” и оформянето на кръстовище между тях.

  1. Напълно не отговаря на истината твърдението, че пътното строителство в района е „кипяло тайно от края на м. май поне до 20 юни”.     Строителните дейности тук стартираха през есента на 2018 г. и след решение на ОбС продължиха до края на юни 2019 г. Хората в двата квартала ги очакват от 15 години. Те станаха възможни след

осигуряване на финансиране на проекта по програма ПУДОС. Несериозно е да се твърди, че такива мащабни стротелно-монтажни дейности могат да бъдат извършвани „тайно” и „тихомълком”, още повече, щом са залегнали в строителните програми на Общината, които са публични и общодостъпни.

  1. Опровергаваме невярното твърдение, че е постигната договореност имотът „да се плати по „пазарни” цени – 40 лв. за кв.м.”.                                      Сделка за покупко-продажба за този имот няма. През 2012 г. Общинският съвет на Приморско взе решение земята под въпросната постройка да бъде продадена по пазарни цени. Беше извършена и оценка на имота. Сделка за покупко-продажба обаче няма.

Проблемите със нашумелия в медиите строеж на съдия Деница Урумова са наследени от предишната общинска администрация. Община Приморско полага всички усилия да се справя с тях в рамките на закона.

Предвид фактите, посочени по-горе, Община Приморско се счита засегната от констатациите и внушенията, направени в публикацията,

поради което се възползваме от правото си да поискаме разпространението на нашия отговор в законоустановения срок.

Право на отговор Община Приморско

Д-р Димитър Германов

Кмет на Община Приморско

Top