Младен Стоянов спечели II-място от турнира по подводен риболов

Младен Стоянов спечели II-място от турнира по подводен риболов

Младен Стоянов от град Приморско представи достойно местния клуб „Марлин“ на турнира по подводен риболов за купата на „Стела Марис“ – част от републиканското първенство. Майсторът по подводен риболов имаше 5 отсреляни риби /кефал/ по почти килограм всяка. На първото място се нареди Валентин Люцканов от клуб „Черноморец“, а третото място остана за Антон Арабаджиев отново от „Черноморец“. Анастас Бъчваров е на седмото място в класирането до този момент. Организаторите и съдиите на събитието се представиха по перфектен начин, както всяка година. Награждаването се състоя в ресторант „Стела Марис“ под аплодисментите на участиници от турнира и гости на заведението. Димитър Василев е за 14-та година домакин на състезанието. Община Приморско подкрепя всяка година републиканския кръг, провеждан в Приморско под патронажа на д-р Димитър Германов. В началото на състезанието г-н Пеньо Пеев, като представител на Община Приморско, привества състезателите и им пожела наслука и безаварийно приключване. Цялото класиране можете да проследите в сайта на федерацията по подводен риболов.

Факти от годините:

На състезанието присъстваха ветерани от подводния спорт, които споделиха интересни факти от годините. Днес е първият турнир за купата на България със съдействието на „Стела Марис“. Участниците в състезанието бяха 43-ма от 11 клуба в страната. Тази година федерацията чества 50-годишния си юбилей с 50-то по ред държавно първенство, а именно в Приморско. Морският град е един от първите, в който започват състезанията по подводен риболов. Едно от първите първенства се е казвало „Дълбоки води“ и се е провеждало в акваторията на Приморско и Китен. Един от основателите на първите първенства е Димитър Василев – Диксъна. На първите състезания в Приморско са участвали състезатели на световно ниво, като ЖАН-БАТИСТ (ТИТУ) ЕСКЛАПЕЗ. За него ветераните си спомнят как е ударил голям турук на буруна в Приморско. АНТОНИО ТОСКИ е бил уникален италиански шампион, отново участник на турнирите в морското градче. РЕНЦО МАДЗАРИ – многократен световен шампион, ЗАНКЕ ФРАНЕХ – Хърватия, АЛБЕРТ ФРАНЕХ, БРАНКО ИКИЧ, ЛИБИО ФИОРЕНТИН. ДРАГОМИР ДЕМИРЕВ е състезателят, който ги е побеждавал на българските първенства през годините. Той присъства на състезанието с малкия си внук, на който пожелаваме един ден да наследи титлите на дядо си.

Така завърши това морско приключение с много стари и нови приятелства, хубаво време и богата слука.

Снимки от събитието:

„сърф МАРмалад“ (16-17 юни) – двудневно спортно събитие на Северния плаж в Приморско

„сърф МАРмалад“ (16-17 юни) – двудневно спортно събитие на Северния плаж в Приморско

Сърфисти почистват плажа в Приморско навръх Международния ден на сърфинга – 16 юни. Основен акцент почистване на плажната ивица – една от първите подобни  акции по Черноморието това лято, заложени в програмата на проекта Wind2Win Challenge – за Черно море, свободно от пластмаса. 

Броени дни до първенството за купа „Стела Марис“ 2018 г.

Броени дни до първенството за купа „Стела Марис“ 2018 г.

14-ти национален турнир за купата на „Стела Марис“ започва на 16-ти юни от 9:00 ч. на пристанище Приморско. Преди старта на съзтезанието, което се провежда  от 2003 г. насам, ще започне мерене на кръвното налягане на участниците и оформяне на документите за турнира. Главен съдия ще бъде Васил Силяновски. От 10:30 ч. ще бъде дадено началото на турнира. Зоната за подводен риболов ще бъде от Маслен нос до пристанището на град Китен.  Майсторите на подводния риболов ще разполагат с 5 часа, за да „сверят“ мерниците на своите харпуни и да потърсят най-голямата риба. След приключването на турнира меренето на рибата ще бъде в ресторант Стела Марис. Състезанието е част от републиканското първенство. В него ще вземат участие всички български отбори по подводен риболов. Всички те ще се борят за точки, тъй като от това зависи участието им на европейското първенство по подводен риболов. Първенството за купа „Стела Марис“се провежда под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.

 

 

 

Китен е фолклорната столица на Странджа

Китен е фолклорната столица на Странджа

Детската фолклорна школа „Тракийче“, ФФ“Магда Пушкарова“, Народен хор „Тракия“ и ПГ „Родолюбие“ с худ.р-ли Калина и Георги Германови при тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ – Варна участваха в седмото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в гр. Китен, община Приморско. Изпълнителите впечатлиха журито и присъстващите с талантливите си изпълнения. Всички участници бяха наградени с лауреатски звания и медали. Фестивалът бе сцена за изява на стотици талантливи изпълнители от страната и чужбина пазещи нашия фолклор и традиции. Благодарение на всеотдайната дейност на създателя и директор на фестивала странджанската народната певица Златка Ставрева и тази година гр.Китен се превърна във фолклорната столица на Странджа.

Снимки:

УЧЕНИЦИ ОТ ПРИМОРСКО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

УЧЕНИЦИ ОТ ПРИМОРСКО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Ученици от СУ „Н. Вапцаров“ в Приморско гостуваха в Народното събрание по покана на председателя на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева. Те взеха участие в кръгла маса на която бяха дискутирани въпроси на екологична тематика.

Групата от най-изявени ученици от приморското училище бяха топло посрещнати от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от Бургас – Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Ася Атанасова, Галя Василева и Диана Саватева.

Там младите хора разказаха за проектите, по които работят и са работили, един от които е проект “Биолаборанти” към Национална кампания “За чиста околна среда” на МОСВ и ПУДООС на тема “Обичам природата и аз участвам”.  Учениците разказаха за създадената от тях мобилна система за анализ, контрол и пречистване на водите на реките Дяволска и Караагач на територията на Приморско и Китен. След като разясниха своя еко проекта,  те подариха на председателя на Народното събрание тематичен колаж.

В края на срещата учениците получиха подарък – термос и шапка с надпис „Яко е да си еко“, а те от своя страна върнаха жеста, като подариха на депутатите броевете на училищния вестник “Междучасие “, който издават по проект “Твоят  час”.

Снимки:

Снимки от годишния концерт на ДТС „Приморче”

Снимки от годишния концерт на ДТС „Приморче”

Детският танцов състав „Приморче” зарадва жителите и гостите на морския град с голям концерт. И тази година възпитаниците на Мария Върбанова подготвиха богата програма, с която илюстрираха работата си през годината.

 

Финал – „Приморско лято“ 2018 г. (втора възрастова група)

Финал – „Приморско лято“ 2018 г. (втора възрастова група)

Приключи детският футболен турнир “Приморско лято” 2018 г. и за втората възрастова група. Много футболен хъс, емоции и награди бяха само част от атмосферата на стадиона в ММЦ – Приморско. Кметът, д-р Димитър Германов награди участниците, а работата на организаторите отново получи висока оценка.

Ето и класирането:

I място – “Векта” Пловдив
II място – “Дунав” Русе
III място – “ЦСКА” София
IV място – “Берое” Стара Загора

Снимки:

Видео:

Обзор от срещата по повод летен сезон 2018 г.

Обзор от срещата по повод летен сезон 2018 г.

Днес в залата на Общината се проведе среща относно подготовката на летния сезон в Приморско. В залата присъстваха представители на туристическия бранш, полицията, пожарната, БАБХ – Бургас, РИОСВ – Бургас, кметове и съветници. 

Куп титли от детския футболен турнир „Приморско лято“ – 2018 г.

Куп титли от детския футболен турнир „Приморско лято“ – 2018 г.

Футболното първенство в морския град се превърна в незабравим празник за децата, изпълнен с много емоции, нови приятелства, забавления и награди. Още с откриването му организаторите дадоха заявка за провеждане на турнир от професионална величина. Три дни дванадесетте отбора, разпределени в две групи, се състезаваха на принципа „всеки срещу всеки“. След това първите два отбора от всяка група се срещнаха на полуфинала „на кръст“, а победителите премериха сили на финала.

Кметът на община Приморско награди футболистите в турнира и поздрави играчи и треньори за участието в спортното събитие проведено в Приморско. Община Приморско е основен спонсор на турнира, а Приморско 24 отразява събитието и резултатите в медийното пространство. Организаторите бяха безупречни, както всяка година.

„Берое“ спечели турнира „Приморско лято 2018„! На финала децата на наставника Атанас Димитров се наложиха с 3:0 над Етър (Велико Търново). Шампионите приключиха надпреварата с едно единствено равенство – срещу ДИТ в групите. Награди получиха и вратарите на ФК „ДИТ“ и ФК „НАЦИОНАЛ“. За най-полезни играчи бяха наградени Константин Николов от ФК „ЗВЕЗДИЧКА“ и Сашко Грънчаров от ФК „ЛЕВСКИ 08“. Кристиян Кръстев от ФК „НАЦИОНАЛ“ и Юлиян Гилов от ФК „ЦСКА“ бяха отличени за най-пробивни играчи.  Най-добрите голмайстори бяха Мишел Борел – 10 гола ФК „ДИТ“ и Мирослав Георгиев – 8 гола “ ФК „БЕРОЕ“.  На трето място се отредиха ФК „ЗВЕЗДИЧКА“, а четвърти останаха ФК „НАЦИОНАЛ“.

 

 

Заместник-министърът на околната среда и водите е на посещение в Приморско

Заместник-министърът на околната среда и водите е на посещение в Приморско

Заместник-министърът на околната среда и водите, г-жа Атанаска Николова, председателят на Комисията по околната среда и водите на Народното събрание, г-жа Ивелина Василева и народни представители – членове на Комисията, посетиха Историческия музей в Приморско. Посещението бе част от програмата на депутатите, които на 02 юни 2018 г. проведоха изнесено заседание на Комисията в Созопол. Като добър домакин, кметът на община Приморско, д-р Димитър Германов, запозна гостите с древната история на района и им показа редица интереси артефакти. Особен интерес предизвика холограмата на древен тракийски жрец и уникалното златно съкровище от Силихляр. Наред с историята бяха разисквани и въпроси, касаещи качеството на питейната вода, проектите относно обновяване на ВиК инфраструктурата и ПСОВ Китен.

Top